EK U20: 5e van Europa én finaleplaats estafetteteam!

Het EK U20 (EK voor junioren) is geweldig verlopen! 5e van Europa op de 100 meter, en met het estafetteteam ook een finaleplaats behaald. Met de voorbereiding die ik heb gehad, is dit veel meer dan verwacht. Ben super blij!

Van 20 t/m 23 juli vond in het Italiaanse Grosseto het EK U20 plaats. Ik had me weten te kwalificeren voor drie onderdelen: 100 meter, 200 meter en de 4×100 estafette. Door een blessure heb ik een aantal maanden niet tot nauwelijks kunnen trainen en minimaal wedstrijden gelopen. Deelname aan het EK was dus al een mijlpaal op zich. En eigenlijk mocht ik geen verwachtingen hebben met zo’n voorbereiding dus ik besloot vooral ervaring op te doen en te genieten van mijn laatste internationaal juniorentoernooi.

5e van Europa!

Donderdagochtend 20 juli startten we met de series 100 meter. Ik was daar met een (ongeveer) 26e tijd geplaatst. 24 gingen er door naar de halve finale. Met een tegenwind van -0.1 liep ik in de sterke serie een PR van 11.76. Derde plek en geplaatst voor de halve finale! Eerlijk? Mijn toernooi was toen al geslaagd.

Bowien Jansen EK U20 Grosseto

Alle sterke concurrenten liepen bij lange na niet de snelle tijden die ze dit seizoen hebben gelopen maar ik wist er onder de niet ideale omstandigheden toch een PR te lopen. De halve finale aan het einde van de middag verliep bizar. Mijn serie had een tegenwind van -2.2 en de eerste vier eindigden heel dicht bij elkaar. Slechts de eerste twee zouden zich voor de finale plaatsen.

Toen de naam van de Poolse Klaudia Adamek als seriewinnares op het scherm verscheen, duurde het heel lang voordat de tweede naam kwam. Ik kon mijn geluk niet op toen daar toch opeens mijn naam stond! Ik was door naar de finale! Met 2/100 bleef ik de misschien wel gedoodverfde kampioene Jennifer Montag voor (PR 11.29!). Mijn tijd in de halve finale 11.87. Het werd wel duidelijk dat dit niet het 100 meter toernooi van snelle tijden zou worden. Was het de baan, de warmte, de wind? Geen idee, maar ik was zo ontzettend blij dat ik me staande heb weten te houden.

Finale

De volgende middag de finale. De verwachting van ‘ervaring opdoen en genieten’ was inmiddels al wel bijgesteld en ik wilde koste wat het kost het beste laten zie. Op dit toernooi kon dus alles gebeuren, ook al had ik me met een 8e tijd gekwalificeerd voor de finale. De focus was goed, de nodige spanning aanwezig.  Wat een geweldige sfeer en enthousiasme van de tribune. Zo gaaf! En wat een strijd in de finale! Het lag allemaal zo dicht bij elkaar! Op het grote scherm verscheen mijn naam… als 5e (11.95, wind -1.4)! Een ongelooflijk resultaat waar ik ontzettend blij mee ben. Echt genieten.

Bowien Jansen EK U20 Grosseto

Bekijk hier de interviews die ik na afloop van de races aan Losse Veter heb gegeven:
Afloop serie 100m
Afloop halve finale 100m
Afloop finale 100m
Op mijn YouTube-kanaal kan je ook alle races terugzien.

Estafette 4×100

De 200 meter series op vrijdag waren anderhalf uur na de finale van de 100 meter en ik was qua blessure niet meer fit genoeg om dan alweer te starten. Heel jammer, maar verstandig met het oog op de langere termijn. Gelukkig kon ik zondag wel met ons estafetteteam starten. Het team bestaat uit (volgorde van lopen) Lieke Klaver, Andrea Bouma, mijzelf en Demi van den Wildenberg.

Ondanks dat we nauwelijks met elkaar hebben kunnen trainen, liepen we in de series (3 x 6 landen) een prachtige tijd van 44.64 sec. Goed voor een finaleplek, en als 6e geplaatst. De Duitse meisjes evenaarden het WR U20 van het Amerikaanse team: 43.27! Die zijn dus echt een maatje te groot. Maar wat als we nu met deze extra race-ervaring als Nederlands team nog net iets harder konden lopen? Zou er nog een 3e plaats in zitten? Alles, alles moest dan wel kloppen. Maar helaas, het tegenovergestelde gebeurde: alle wissels gingen slecht en we eindigden als 8e in de finale. Maar we mogen er denk ik trots op zijn dat we met dit team in de finale hebben gestaan en een goede serietijd hebben neergezet.

Bowien Jansen EK U20 Grosseto

Nieuwe toekomst

Ik kijk terug op een prachtige afsluiting van mijn juniorentijd en een moeilijk outdoorseizoen. Nu even op vakantie maar daarna start er voor mij een compleet nieuwe toekomst. Per september ga ik fulltime trainen op Sportcentrum Papendal in Arnhem.  Daarnaast ga ik starten met de HBO-opleiding Sportkunde aan de HAN en op mezelf wonen. Veel nieuwe dingen dus waar ik ontzettend veel zin in heb. Ben heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen.

Bedankt!

Tot slot van dit bericht wil ik nog een aantal mensen bedanken. Allereerst mijn trainers Oscar Soethout (AV Haarlemmermeer) en Rogier Ummels (Atletiekunie). Zij hebben me de afgelopen periode zo goed en fijn bijgestaan. Hun geloof en begeleiding is van onschatbare waarde. En natuurlijk mijn familie waarvan er een aantal ook naar Grosseto was gekomen. Zo heerlijk om hen te zien en te horen.Maar zeker ook alle ongelooflijke support vanuit Nederland. Het was geweldig om te ervaren dat zij per race zo hebben meegeleefd. Dat gaf me echt een goed gevoel. Bedankt allemaal!

 

Eén reactie

  1. Hou Bowien,
    Goed om te zien dat je weer blessurevrij bent. Ik wist niet dat je een eigen website had. Tijdens een interview.met Dafne Schippers googlede ik op je naam en kwam bij jou site terecht. En zie nu dat je 5e van Europa bent geworden. Wat super gaaf. Ik.ga natuurlijk af en toe op je website kijken. Veel succes met het seniorschap! Ik blijf je volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *