Over Bowien

Het verhaal van Bowien (1998) is geen standaard verhaal. Als jong meisje turnt ze al 16 uur per week en komt ze uit in de eerste divisie. Door omstandigheden moet ze daar in 2009 mee stoppen. Er volgt een jaar van experimenteren met andere sporten zoals hockey en circusacrobatiek. Maar in beide kan ze haar energie niet kwijt en haar passie niet vinden.

In 2010 begint ze bij AV Haarlemmermeer als Junior D met de meerkamp. Al snel wordt duidelijk dat de kogel, speer, hoog- en verspringen haar niet kunnen bekoren; de sprint des te meer.

Tegenslag maar altijd doorzetten

Echter, na slechts zes maanden krijgt Bowien gewrichtsklachten en nog een half later krijgt ze in 2011 de diagnose ziekte van Crohn. Of eigenlijk, voor de kenners, een niet te determineren tussenvorm van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Een lange weg volgt. Door de bijbehorende reumatische gewrichtsklachten en bijwerkingen van de medicatie kan ze niet meer lang staan. Lopen is moeilijk, atletiek en sprinten uitgesloten. Een enkele keer gaat ze nog wel eens kijken bij haar trainingsgroep. De sport en de gezellige club hebben haar ondanks alles ‘gepakt’.

Na jaren van medicatieafstemming, herstel en acceptatie, zet ze in september 2013 weer voorzichtig een voet op de atletiekbaan. Trainer Oscar Soethout begeleidt haar. Van tien minuten per week, naar anderhalf uur per week negen maanden later. De ziekte en de gewrichten houden zich goed: het vertrouwen in het lichaam komt weer terug.

In september 2014 mag ze op het NK Estafette in Amstelveen als reserve invallen in het 4×400 meter team van AV Haarlemmermeer. Dat smaakt naar meer.

Bowien Nederlands kampioen

De training wordt uitgebouwd naar 3 uur p/week. Tot het NK Indoor Junioren in 2015 waar Bowien ‘uit nieuwsgierigheid’ start op de 60 meter. Verrassend wordt ze vijfde. De training wordt weer met anderhalf uur per week uitgebreid.

Het NK Outdoor junioren in  2015 verandert haar atletiekleven  voorgoed. Geheel onverwachts wordt ze bij de Junioren B op de 100 meter tweede, een dag later zelfs Nederlands kampioen op de 200 meter.

De opkomst van Bowien valt op. In september 2015 wordt ze door de organisatie van de Flame Games uitgenodigd om in het voorprogramma de 100 meter te lopen, die ze met gemak wint, en in het hoofdprogramma de 400 meter.

Als eerstejaars Junior A behaalt ze op de 60 meter NK Indoor Junioren in februari 2016 een vijfde plek. Een dag later wordt ze tweede op de 200 meter.

Een grote eer is het als ze in mei 2016 wordt gevraagd tijdens de AA Drink FBK Games de 100 meter B-finale tussen andere Nederlandse en internationale atleten te lopen.

 

WK Junioren

In mei 2016 wordt Bowien gevraagd deel te nemen aan het Nederlandse junioren estafetteteam 4×100 meter met als doel de limiet voor het WK U20 in Bydgoszcz, Polen te behalen. Tijdens de Gouden Spike in Leiden wordt deelname met 44.72 veiliggesteld! Een geweldige ervaring voor de jonge atlete.

In juni 2016 zet Bowien op het NK Outdoor junioren wederom goede prestaties neer. Zowel op de 100 als op de 200 meter zilver!

2 x Nederlands kampioen

Gestaag zet de progressie in 2017 door. Tijdens het NK Indoor Senioren loopt ze op de 60 meter de snelle tijd van 7.40! Vierde tijd allertijden bij de Junioren A en goed voor een bronzen medaille. Een week later pakt ze bij het NK Indoor Junioren dubbelgoud op de 60 en 200 meter! Ook wordt de limiet voor het EJK op de 200 meter veiliggesteld.

Ondanks een rugblessure waardoor er maanden niet getraind kan worden en slechts een enkele wedstrijd wordt gelopen, behaalt Bowien tijdens het outdoorseizoen ook nog de limieten voor het EJK voor de 100 meter en de 4×100 meter estafette.

Op het NK Junioren behaalt ze zilver op de 100 meter. Door de blessure ziet ze af van deelname aan de 200 meter.

5e van Europa

Op het EK voor junioren (EK U20) in het Italiaanse Grosseto weet ze ondanks de minimale voorbereiding een vijfde plaats op de 100 meter te behalen! Een heel bijzondere prestatie.

De 200 meter wordt niet gelopen om weer fit te kunnen zijn voor de 4×100 meter later die week. Met een zesde tijd weet het team zich voor de finale te plaatsen waar ze uiteindelijk als achtste eindigen.

EK<23

In september 2017 start Bowien fulltime op Papendal, onder leiding van Rogier Ummels. In de twee jaar die volgen, wisselen verschillende blessures zich af. Finaleplaatsen indoor en outdoor worden gehaald, maar podiumplekken blijven uit. Een hoogtepunt is nog de deelname aan het EK<23 in Gävle, Zweden (juli 2019) waar ze zich als vijfde van Europa voor kwalificeert. Een hamstringblessure gooit de droom van een podiumplek in duigen.

Van Arnhem naar Amsterdam

Na terugkomst maakt ze de stap naar trainer Bart Bennema. De trainingen staan vooral in het teken van blessureherstel. Een lang proces dat de motivatie soms erg op de proef stelt. Maar het doel de Olympische kleding in Tokyo te dragen die al wel gepast is, is sterk en de hamstringblessure herstelt. Maar dan komt corona en is trainen op Papendal niet meer mogelijk. De alternatieve bostrainingen op oneffen ondergrond zijn waarschijnlijk de oorzaak van een voetblessure. Ze kan niet deelnemen aan het alternatieve wedstrijdseizoen. Mede daardoor maakt Bowien in oktober 2020 de overstap van Papendal naar de trainingsgroep van Guido Bonsen van Phanos Amsterdam.

Doelen

Op korte termijn hoopt Bowien deel te nemen aan de Olympische Spelen 2021. Op de langere termijn wil ze zich kwalificeren voor EK, WK’s en toekomstige OS.

Studie

Naast fulltime sporten studeert Bowien graag. Na het behalen van haar MBO4 diploma Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener en propedeuse HBO Sportkunde, studeert Bowien momenteel Criminologie aan de Erasmus Universiteit (2e jaars). Daarnaast is ze eerstejaars student Rechten aan de Universiteit van Amsterdam.

Bowien beschikt over de NOC*NSF-status ‘International Talent’.

Reacties zijn gesloten.