Over Bowien

Het verhaal van Bowien (1998) is geen standaard verhaal. Als jong meisje turnt ze al 16 uur per week en komt ze uit in de eerste divisie. Door omstandigheden moet ze daar in 2009 mee stoppen. Er volgt een jaar van experimenteren met andere sporten zoals hockey en circusacrobatiek. Maar in beide kan ze haar energie niet kwijt en haar passie niet vinden.

Een vriendinnetje zit op atletiek dus als inmiddels twaalfjarige gaat ze in september 2010 maar eens mee en start bij AV Haarlemmermeer als Junior D met de meerkamp. Al snel wordt duidelijk dat de kogel, speer, hoog- en verspringen de Hoofddorpse niet kunnen bekoren; de sprint des te meer.

Tegenslag maar altijd doorzetten

Echter, na slechts zes maanden krijgt Bowien gewrichtsklachten en nog een half jaar later wordt ze ziek. Na een lang traject wordt in oktober 2011 de diagnose ziekte van Crohn vastgesteld. Of eigenlijk, voor de kenners, een niet te determineren tussenvorm van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Een lange weg volgt. Door de bijbehorende reumatische gewrichtsklachten en bijwerkingen van de medicatie kan ze niet meer lang staan. Lopen is moeilijk, atletiek en sprinten uitgesloten. Een enkele keer gaat ze nog wel eens kijken bij haar trainingsgroep. De sport en de gezellige club hebben haar ondanks alles ‘gepakt’.

Na jaren van medicatieafstemming, herstel en acceptatie, zet ze in september 2013 weer voorzichtig een voet op de atletiekbaan. Trainer Oscar Soethout begeleidt haar. Van tien minuten per week, naar anderhalf uur per week negen maanden later. De ziekte en de gewrichten houden zich goed: het vertrouwen in het lichaam komt weer terug.

In september 2014 mag ze op het NK Estafette in Amstelveen als reserve invallen in het 4×400 meter team van AV Haarlemmermeer. Dat smaakt naar meer. Tegelijkertijd wordt de medicatie op haar eigen verzoek volledig stopgezet.

Bowien Nederlands kampioen

De training wordt uitgebouwd naar 3 uur per week. Tot het NK Indoor Junioren in februari 2015 waar Bowien ‘uit nieuwsgierigheid’ start met de 60 meter. Verrassend wordt ze vijfde in een tijd van 8.10. De training wordt weer met anderhalf uur per week uitgebreid.

Het NK Outdoor junioren in juni 2015 verandert het atletiekleven van Bowien voorgoed. Geheel onverwachts wordt ze bij de Junioren B op de 100 meter tweede, een dag later zelfs Nederlands kampioen op de 200 meter.

Bowien heeft haar passie na al die jaren weer gevonden en blijkt talent te hebben. Als eerstejaars Junior A behaalt ze op de 60 meter NK Indoor Junioren in februari 2016 een vijfde plek. Een dag later wordt ze tweede op de 200 meter.

WK

In mei 2016 wordt Bowien gevraagd deel te nemen aan het Nederlandse junioren estafetteteam 4×100 meter met als doel de limiet voor het WK U20 in Bydgoszcz, Polen te behalen. Tijdens de Gouden Spike in Leiden wordt deelname met 44.72 veiliggesteld! Een geweldige ervaring voor de jonge atlete.

In juni 2016 zet Bowien op het NK Outdoor junioren wederom goede prestaties neer. Zowel op de 100 als op de 200 meter zilver!

2 x Nederlands kampioen

Gestaag zet de progressie in 2017 door. Tijdens het NK Indoor voor senioren loopt ze op de 60 meter de snelle tijd van 7.40! Vierde tijd allertijden bij de Junioren A. Ook sleept ze als junior de bronzen medaille op deze afstand binnen.

Een week later pakt ze bij het NK Indoor Junioren dubbelgoud op de 60 en 200 meter! Ook wordt de limiet voor het EJK op de 200 meter veiliggesteld.

Ondanks een blessure waardoor er maanden niet getraind kan worden en slechts een enkele wedstrijd wordt gelopen, behaalt Bowien tijdens het outdoorseizoen toch nog de limieten voor het EJK voor de 100 meter en de 4×100 meter estafette. Op het NK Junioren behaalt ze zilver op de 100 meter. Door de blessure ziet ze af van deelname aan de 200 meter.

5e van Europa

Op het EK voor junioren (EK U20) in het Italiaanse Grosseto weet ze ondanks de minimale voorbereiding een vijfde plaats op de 100 meter te behalen! Een heel bijzondere prestatie.

De 200 meter wordt niet gelopen om weer fit te kunnen zijn voor de 4×100 meter later die week. Met een zesde tijd weet het team zich voor de finale te plaatsen waar ze uiteindelijk als achtste eindigen.

Papendal

In september 2017 verandert er veel voor de Hoofddorpse. Na het behalen van haar MBO4 diploma Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, start ze aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met de Topsport HBO-opleiding Sportkunde. Daarnaast traint ze fulltime op Sportcentrum Papendal met haar coach Rogier Ummels.

Doelen

In 2017 sluit Bowien haar juniorentijd af. In 2018/2019 hoopt ze aansluiting te krijgen met de nationale top bij de senioren en haar PR’s weer verder aan te scherpen.

Bowien beschikt over de NOC*NSF-status ‘International Talent’.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.